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WILLIAM J. SCOTT
ATTORNEY GENERAL
STATE OF ILLINOIS

'SPRINGFIELD

June 29, 1979

-

FILE HO. S-1446 /\\
SPORTS AND GAMING: ' :
Interstate Uif-Track Betting

N

« D
Charies E. Schmidt Y%
Chairman .
Illinois Racing Board
State of Illiinois Buildiny
160 North LaSalle Street
Chicago, Illinois 60601

Dear Mr. Schmidt:

I have.

shere such races are run?"
It is my opinion that it may not.

- You state that the Arlington Park Thoroughbred Race
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Track Corporation (Arlington) has sought the Board's permis-
sion to enter into a contract with New York City Off-Track
Betting Corporation (OTBC) whereby New York OTBC would accept
wagers in New York placed by persons actually present in New
York on certain races run at Arlington Park. In consideration
for providing New York OTBC with inforﬁation as to track con-
ditions, horses entered, jockeys and the like, Arlington would
receive a percentage of the New York handle on its races. You
also state that this revenue would be divided equally betweén
Arlington and the horsemen (as purses).

As your letter points out, interstate wagering on
horse races is regulated by Congress pursuant to its powers
under the Commerce Clause oi the Federal Constitution. Section
3004 of the Interstate Horse Racing Act of 1978 (15 U.S.C.A.

§ 3004) provides that an interstate off-track wager may be
accepted by an off-track betting system only if comsent is
obtained from the host racing association, the host racing
cormission, and the ofi-track racing commission. The States'
prerogatives in the regulation of gambling are in no way pre-
empted by this or other Federal law. (Senate Report No. 95-1117,
1978 U.S. Cong. and Admin. Hews, p. 4146.) Therefore, the
question of whether the Illinois Racing Commission has power
to authorize Arlington to enter into the proposed contract
with Hew York OTBC is governed by the Illinois statutes on

horse racing and on gambling.
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The legislature, in the exercise of its police power, -

may enact statutes regulating or prohibiting gambling. (Finish

Line Express, Inc. v. City ot Chicago (19738), 72 1l1l1. 24 131,
138.) Section 26(a) of the Horse Racing Act of 1975 (Ill. Kev.
Stat. 1977, ch. 8, par. 37-26) authorizes organization licensees
to conduct and supervise pari-mutuel or certificate wagering
in the race meeting grounds or enclosure, and further provides
that such wagering, if conducted under the provisions of this
Act, shall not be unlawiul.
Section 26(b) (Ill. Rev. Stat. 1977, ch. 8, par. 37-26)
states in pertinent part:
"(b) WNo other place or method of betting,
- pool making, wagering or gambling shall be used
or permitted by the organization licensee, nor.
shall the pari-mutuel or certificate system of
wagering be conducted on any races except horse

races at the race track where such pari-nutuel

or certiificate system of wagering is conducted.
k & % M '

Under the terms of the proposed contract, Arlington,
whicih is an organization licensee under section 3.11 of the
Act (Ill. Rev. Stat. 1977, ch. 8, par. 37-3.11), is in effect
seeking to permit off-track betting on Illinois races, a method
of betting included within the plain language of the proiiibition
of section 26(b) above. The fact that the actual wagering would
take place in New York, where off-track betting on out-of-State
races is 1ega1, does not exempt the proposéd arrangement between

Arlington and New York OTBC from the above prohibition. The
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object of a license is to confer a right or power that does not

exist without it. (Town of Cicero v. Weilander (1962), 35 Ill.

App. 2d 436, 461. The legislature has granted the holders of
‘an organization license the right to conduct or permit a single
method of betting and to derive aAspecific amount of revenue
therefrom. Such betting may be conducted only at the track.

You have brought to my atténtion Board Rule 7S5E (A),
which states:

"No race track operator shall, without the

prior approval of the Board, enter into or

implement an agreement with any legally consti-

tuted ofi-track betting agency of any other

state providing for pari-mutuel wagering to

be conducted in such state on races held at

licensed meetings in Illinois." '

Section 9 of the Horse Racing Act of 1975 (I1l. Rev.
1977, ch. 8, par. 37-9) vests the Board with wide jurisdictional
and supervisory powers over the conduct of race meepings, in-
.clﬁding the full power to promulgate rules'and regulations in
furtherance of the provisions and purposes of the Act. Sections
19 through 21 (Ill. Rev. Stat. 1977, ch. 8, pars. 37-1Y through
37-21) set forth the requirements for obtaining an organization
license to conduct a race meeting. Sections 21(b) and (c)
authorize the Board to exercise its discretion in the issuance
of organization licenses and the allotment of racing dates.’
It is also beyond question that the Board‘has extensive powers
to assure thé integrity of wagering on Illinois races. (See,

Horsemen's Benevolent and Protective Association v. Illinois
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Racing Board (1972), 53 ili. 2d 16, 19.) The Act confers no

authority on the Board to athorize or allow an organization
1icénsee'to permit a method of betting other than ﬁhat author-
ized undér section 26. State agencies have only the powers
authorized by law. Therefore, Rule 79YL is invalid insofar as
it conflicts with the plain language of section 26 of ﬁﬁe Act.

| Therefore, it is my opinion that under the clear
language of section 26 of the Illinois Horse Racing Act of
1975, the Récing'Commission may not authorize Arlington to
enter into the proposed contract with NeW'Xork OTBC.

Very truly yours,




